παντς κυδώνι

Η αγουρίδα αναζωογονεί ποτά κάθε είδους με μια φρέσκια αίσθηση οξύτητας.

Σε σχέση με την αναλογία γλυκύτητας και οξύτητας, η αγουρίδα σε ποτήρι υπόσχεται μεγάλη απόλαυση, βέβαια, είναι καθοριστικός ο χρόνος της συγκομιδής. Όσον αφορά στα συνοδευτικά ποτά φαγητού χωρίς αλκοόλ, η αγουρίδα ενσωματώνεται αρμονικά με μια φρουτώδη νότα σε κάθε διαδικασία ταιριάσματος, χωρίς να κυριαρχεί.

Η ακριβέστερη περιγραφή της γεύσης της αγουρίδας ίσως είναι ως ξινός χυμός σταφυλιών, αλλά με μια οξύτητα σαφώς πιο ήπια από αυτή του ξιδιού και με άρωμα πιο πολύπλοκο και πιο λεπτό από του λεμονιού. Χάρη στο υψηλό ποσοστό μετατρυγικού οξέος που περιέχει, δρα ως φυσικό ενισχυτικό γεύσης, υποστηρίζει δηλαδή τις αποχρώσεις των υπόλοιπων υλικών.

Πέρα από το εξαιρετικό άρωμά της, η αγουρίδα είναι ιδανική για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες αλλά και για διαβητικούς, καθώς χαίρει σχεδόν απόλυτης απουσίας ισταμίνης και φρουκτόζης. Επίσης, το τρυγικό οξύ μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις θρησκευτικές ομάδες, όπως και από τους αυστηρούς χορτοφάγους (βέγκαν), οι οποίοι αποφεύγουν το κρασί με βοηθητικά στοιχεία ζωικής προέλευσης.

Στην κουλτούρα των μπαρ η αγουρίδα ξεκινά μια απότομη γλυκόξινη καριέρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι μπαρτέντερ αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη προτίμηση για αυτήν. Εκτιμούν την αγουρίδα ως τοπικό προϊόν, αλλά κυρίως επειδή δίνει στα ποτά μια αναζωογονητική φρεσκάδα, χωρίς να επισκιάζει τη χαρακτηριστική γεύση των άλλων συστατικών.

Λόγω της λεπτής οξύτητας και της ελαφρώς πικρής στυφάδας, είναι κατάλληλη ως υποκατάστατο του αλκοόλ στα ποτά. Ακόμη, ολοκληρώνει τέλεια όλα τα αλκοολούχα ποτά με βάση το κρασί, γιατί η όξινη δομή της δεν σκεπάζει τα αρώματα μεγάλων κρασιών που είναι πλούσια σε αποχρώσεις. Η τσικουδιά και το τσίπουρο, που έχουν βάση το σταφύλι, μπορούν επίσης να οξυνιστούν με την αγουρίδα. Αλλά και το βερμούτ, το Calvados ή το πόρτο με την αγουρίδα μπορούν να αναπτυχτούν εντυπωσιακά.

To Dante στη Νέα Υόρκη σερβίρει ένα «50:50 Μαρτίνι» με λίγο αλατούχο διάλυμα και με αγουρίδα και πικρολέμονο, εμφιαλωμένα και αποθηκευμένα σε καταψύκτη.

Στο Swing Thing o μπαρτέντερ και εκπαιδευτής για μπαρτέντερ Σταύρος Βασιλειάδης παλαιότερα συνδύαζε την αγουρίδα με λικέρ μαστίχας και χαμομήλι, όπως και με τεκίλα, μια και η αγαύη αγαπάει το σταφύλι. Σήμερα προσθέτει την αγουρίδα σε ένα διαφορετικό Bloody Mary, δίνοντας έτσι μια μοναδική αίσθηση οξύτητας.

Ο Ruben Neideck μάλιστα, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην τροφοσυλλογή και τα κοκτέιλ, στο Velvet φτιάχνει αγουρίδα από άγουρα κράνα.

Απλά ποτά της στιγμής με αγουρίδα

  • Από ένα σφηνάκι αγουρίδα και βρώσιμα άνθη σε μία κανάτα με μεταλλικό νερό και πάγο προκύπτει ένα αρωματισμένο νερό ή ένα μη αλκοολούχο συνοδευτικό γεύματος.
  • Με την προσθήκη 50ml αγουρίδα και 50ml σιρόπι της αρεσκείας σας σε μια κανάτα μεταλλικό νερό έχετε ένα δροσιστικό αναψυκτικό.
  • Συνδυάζεται επίσης τέλεια με το παγωμένο τσάι.
  • Με ένα παγάκι, 20 ml αγουρίδα και 20 ml βερμούτ έχετε ένα αναζωογονητικό, δροσιστικό και όμορφο απεριτίφ.

Διαβάστε επίσης: