πόσιμο ξίδι

Η ζάχαρη γλυκαίνει τη ζωή μας – σε παραδοσιακές οικογενειακές γιορτές όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, στα γενέθλια, σε γάμους, σε χαρές, ίσως και σε λύπες. Σχεδόν όλα τα σημαντικά γεγονότα συνδέονται με μια γλυκιά λιχουδιά.

Η συχνά αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στη ζάχαρη, βασίζεται πολλές φορές μόνο σε άγνοια, διότι εκτός από το προφανές (να μας γλυκαίνει), εκείνη είναι που συντηρεί τις πρώτες ύλες χωρίς να απαιτούνται χημικά πρόσθετα. Σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις εμποδίζει τη δημιουργία μούχλας, σταθεροποιεί την πολύτιμη βιταμίνη C και διατηρεί το χρώμα και το άρωμα. Ως μονάδα μέτρησης, συναντάμε την περίφημη «πρέζα ζάχαρης» για την ολοκλήρωση του φαγητού και τη βελτίωση της γεύσης, τη βρίσκουμε σε βιβλία μαγειρικής όλου του κόσμου. Η ζάχαρη, αναδεικνύει κρυμμένα αρώματα.

Ως υδατάνθρακας, η ζάχαρη παρέχει την αναγκαία ενέργεια για την κίνηση, και διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος. Ως απλός υδατάνθρακας απορροφάται γρήγορα και ενισχύει την πνευματική και σωματική απόδοση. Για αυτόν τον λόγο οι αθλητές και τα παιδιά αναζητάνε την ζάχαρη μετά από μια δραστηριότητα με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Στην περίοδο της χαμηλής, σε υδατάνθρακες, δίαιτα (low carb diet), η ζάχαρη είναι ένα «διαβολικό» προϊόν και αντικαθίσταται συχνά με υποκατάστατα και γλυκαντικά, αλλά η δράση αυτών των προϊόντων στον οργανισμό δεν έχει ακόμα εντελώς εξακριβωθεί. Επιπροσθέτως δίνουν λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να ξεχάσουμε την ορθή χρήση του γλυκού στοιχείου και της ποσοτικής αναλογίας.

Χωρίς ζάχαρη δεν σημαίνει ότι το ποτό είναι πιο υγιεινό ή ότι έχει λιγότερες θερμίδες. Άλλωστε η υγεία είναι πολύ παραπάνω από το σκέτο μέτρημα των θερμίδων ή την αποφυγή θρεπτικών ουσιών. Δεν είναι τυχαίο που ο δυτικός κόσμος με τις δίαιτες και την επικρατούσα υστερία για το σώμα, γίνεται όλο και πιο παχύσαρκος και πιο άρρωστος. Ωστόσο η αρχαία γνώση για έναν άνθρωπο με υγεία είναι πολύ απλή: να πίνεις ότι σου αρέσει, γιατί αυτό σε κάνει ευτυχισμένο. Αλλά πιες ισορροπημένα.

Συνειδητά επιλέγω τη ζάχαρη στα ποτά, διότι είναι απαραίτητο συστατικό, σημαντικός μεταφορέας γεύσης και με μια λογική κατανάλωση δεν οδηγεί σε ρίσκο της υγείας όταν η διατροφή είναι γενικά ισορροπημένη και πολύπλευρη.