Μία καλά ισορροπημένη αγουρίδα δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των σταφυλιών, αλλά και από τον χρόνο της συγκομιδής. Όσο πιο νωρίς κόψετε τα άγουρα σταφύλια, τόσο πιο όξινος ο χυμός, όσο πιο πολύ ωριμάσουν, τόσο πιο γλυκιά η γεύση της αγουρίδας. Χρησιμοποιούνται τα άγουρα, πράσινα σταφύλια τα οποία έχουν ήδη μαλακώσει και γυαλίζουν ελαφρώς. Στα κόκκινα σταφύλια κόβονται αυτά που, λίγο πριν την ωρίμανση, έχουν μόλις κοκκινίσει.
Για ένα λίτρο αγουρίδα θα χρειαστείτε περίπου δύο κιλά σταφύλια.
εκτέλεση
Πλένετε τα άγουρα σταφύλια και αφαιρείτε τις ρώγες από τα κοτσάνια. Στραγγίζετε τις ρώγες σε ένα σουρωτήρι και τις περνάτε από τον αποχυμωτή. Η αγουρίδα είναι έτοιμη για χρήση.
Χωρίς αποχυμωτή: Κοπανίστε τις ρώγες σε ένα πέτρινο ή ξύλινο γουδί. Έπειτα, πιέστε καλά τις κοπανισμένες ρώγες με τα χέρια σας σε ένα σουρωτήρι στρωμένο με ένα τουλπάνι, για να βγάλετε όσο περισσότερο χυμό μπορείτε.
διατήρηση
Η αγουρίδα, ναι μεν δεν μπορεί να ζυμωθεί λόγω έλλειψης ζάχαρης, αλλά μπορεί να μουχλιάσει. Αν θέλετε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου έναν μήνα, βάλτε τον χυμό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 1 κουταλάκι αλάτι και αφήστε τον να πάρει μία βράση, κατόπιν ξαφρίστε και εμφιαλώστε όσο είναι ακόμα καυτός.
Η έτοιμη αγουρίδα μπορεί άνετα να καταψυχθεί σε παγοθήκες ή ακόμη να καταψυχθούν οι ρώγες σκέτες και να χρησιμοποιηθούν, όποτε χρειαστεί, ως παγάκια στα ποτά. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί οι ρώγες να καταψυχθούν αφού στεγνώσουν καλά μετά το πλύσιμο.
Διαβάστε τα άρθρα: