παντς κυδώνι

Το ποτό κίσελ παρασκευάζεται από μύρτα, μούρα, ξερά φρούτα, σιρόπι ή χυμούς φρούτων και κινείται ανάμεσα σε χυμό και γλυκιά σούπα.

Στη Ρωσία και στα Βαλτικά κράτη, είναι επιδόρπιο τύπου ζελέ, που σερβίρεται επίσης ως παχύρευστο ποτό. Η παραλλαγή, ως φρουτένιο ποτό, έγινε το αγαπημένο ποτό της ρωσικής αριστοκρατίας και είναι γνωστό από τις αρχές του 19ου αιώνα. Στη Σοβιετική Ένωση προσφερόταν στις καντίνες με το μεσημεριανό γεύμα, αλλά υπήρχε και ως ξηρό μείγμα, που μπορούσε απλά να διαλυθεί σε νερό και να βραστεί. Είναι μία από τις πολλές ρωσικές συνταγές, που καθιερώθηκαν στην ποντιακή κουζίνα.

Παραδοσιακά η συνταγή περιείχε αλεύρι σιταριού ή προζύμι. Από εκεί προέρχεται και το όνομα κίσελ, του οποίου η ετυμολογική ρίζα, σημαίνει ξινό.

εκτέλεση

Βράστε τα μύρτα σε μισό λίτρο νερό για περίπου 15 λεπτά και ώσπου να μαλακώσουν. Περνάτε τα φρούτα μαζί με το υγρό από τον αποχυμωτή. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και σουρώστε μέσα από ένα τουλπάνι. Ζεσταίνετε το υγρό σε μία κατσαρόλα, προσθέστε την ζάχαρη και ανακατέψτε καλά, μέχρι αυτή να διαλυθεί. Διαλύστε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και προσθέστε το, ανακατεύοντας, στο ζεστό υγρό, μέχρι αυτό να πάρει μία βράση.

Αφήστε το ποτό στο ψυγείο για να κρυώσει.


γαρνιτούρα

άνθος σπιλανθές

συμβουλή

Αν θέλετε το ποτό πιο παχύρευστο, προσθέστε περισσότερο κορνφλάουρ.

παραλλαγή

  • Προσθέστε φρέσκο δεντρολίβανο κατά τον βρασμό των μύρτων
  • Προσθέστε στο έτοιμο κίσελ λίγο λικέρ μύρτου
  • Γαρνίρετε με φέτα λεμονιού

Eκτυπώστε τη συνταγή