παντς κυδώνι

Το Ταρχούν είναι το αγαπημένο αναψυκτικό των Ρώσων.

Το όνομα προέρχεται από τα αραβικά (ṭarḫūn). Ίσως πρόκειται για γλωσσικό δάνειο από τα αρχαία ελληνικά, πιθανώς από τη λέξη «δράκων». Στα γεωργιανά και σε διάφορες γλώσσες είναι η συνήθης ονομασία του εστραγκόν.

Το 1887 ο γεωργιανός φαρμακοποιός Μιτροφάν Λαγκίντζε (Mitrophane Laghidse) δημιούργησε ένα αναψυκτικό με εστραγκόν και ανθρακικό για να θεραπεύσει τη στομαχική δυσφορία. Η εφεύρεσή του απέφερε μετάλλια σε διεθνείς εκθέσεις και από προμηθευτής της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής, το 1927 στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε διευθυντής της εταιρίας Νερό Λαγκίντζε∙ τον αποκαλούσαν «αναμείκτη του χυμού του Στάλιν». Στο ντοκιμαντέρ The sweetest secret of the Soviet Union, ο Stefan Tolz αρχίζει μία έρευνα για την Κόλα του Στάλιν και αναρωτιέται με γεωργιανό χιούμορ κατά πόσο το ταρχούν ήταν συστατικό της.

Για να φτιάξουμε μόνοι μας το ταρχούν, εμείς χρησιμοποιούμε, ως υποκατάστατο του εστραγκόν, το φυτό Ταγέτης ο στιλπνός (Tagetes lucida), διότι αυτό σε αντίθεση με το γνήσιο εστραγκόν είναι ευκολότερο στην καλλιέργεια και μιμείται τέλεια το γαλλικό εστραγκόν. Το φυτό εκπλήσσει με ένα ελαφρό άρωμα γλυκάνισου και συνδυάζεται άριστα με τη φρεσκάδα του λεμονόχορτου.

εκτέλεση

Περιχύστε τα βότανα και το λεμόνι με το βραστό νερό, ώστε τα υλικά να είναι καλά σκεπασμένα. Προσθέστε και διαλύστε 200 γρ. ζάχαρη.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά διατηρήστε το για δύο έως τρεις μέρες στο ψυγείο, έτσι ώστε το νερό να τραβήξει όλα τα αρώματα και τις ουσίες.

Σουρώστε με ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, για να μην παραμείνουν μικρά σωματίδια, τα οποία θα μπορούσαν να χαλάσουν το σιρόπι.

Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη στο υγρό, ζεστάνετε στη φωτιά και ανακατέψτε, μέχρι αυτή να διαλυθεί. Μόλις πάρει μία βράση, αποσύρετε το σιρόπι από το μάτι, ξαφρίστε το και εμφιαλώστε το όσο είναι ακόμα καυτό.

συμβουλές

  • Ένα μικρό κόλπο για την επεξεργασία του λεμονόχορτου: Κοπανίστε ελαφρά τα κοτσάνια και κόψτε τα με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα καθαρό κλαδευτήρι. Έτσι ξυπνάμε τα λεπτά αιθέρια έλαια, για να αναπτύξουν στο μέγιστο το δυναμικό τους σε αρώματα και γεύσεις.
  • Το σιρόπι σερβίρεται αραιωμένο με ανθρακούχο νερό ως αναψυκτικό ή με σαμπάνια ή λευκό κρασί ως απεριτίφ. Προσφέρει στα κοκτέιλ μια αίσθηση δροσιάς και άρωμα γλυκάνισου.
  • Συντηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι μήνες.

παραλλαγή

Αυξήστε την ποσότητα του Ταγέτη του στιλπνού και αφαιρέστε το λεμονόχορτο.

Eκτυπώστε τη συνταγή